Реколекційні дні віднови духа для дружин священиків Одеського Екзархату

З волі Божої та стараннями Преосвященного Владики Михаїла, Екзарха Одеського й Адміністратора Кримського, 24 – 26 лютого 2017 року, в м. Одесі на базі готелю «Адмірал», проходили реколекції для дружин священиків Одеського екзархату.

«Покликані до радості», саме над цією темою розважали учасниці реколекцій під проводом голови комісії у справах подружжя та сім’ї, Самбірсько-Дрогобицької єпархії, о. Василя Нестера з дружиною п. Юлею. Священик неодноразово заторкував тему покликання бути дочкою, бути дружиною та матір’ю. «Добре служіння священика на парафії у великій мірі залежить також від того, якою є його „домашня церква”, його сім’я, наскільки він відчуває ту підтримку з боку найближчих, зокрема дружини. Бути дружиною священика – це особливе Господнє покликання» – сказав отець-реколектант.

Розпочалися духовні науки привітальним словом Преосвященного Владики Михаїла, і першою духовною наукою. «Реколекції – це час, коли Господь торкається людської душі. Христос через своє слово хоче відкрити нам нові горизонти нашого життя, саме тому, науки спрямовані на те, щоб привести в гармонію дух, ожививши таким чином віру. Так, час проведений на реколекціях – ніколи не є змарнований». 

Насичена програма реколекцій, а це: Архиєрейська Літургія, молитва на вервиці, змістовні духовні науки, молитовні розважання, взаємне спілкування, стали тим благодатним часом де добродійки відчули себе однією спільнотою, що застановлялася над оновлення духовного життя

Атмосфера, що панувала протягом трьох реколекційних днів, спонукала до заглиблення у свій внутрішній стан, бо тільки у тиші і спокої серця Господь промовляє до нас.

Під час однієї з наук було зачитано уривок з Євангелії від Луки 1, 39-49.56.  Невипадково, наголосив реколектант, «що саме через Пресвяту Родину Христос приходить у цей світ. Богородиця, перш ніж зачала Бога в лоні, прийняла Боже Слово у серці, і в цьому велике таїнство народження Христа». Отець заохотив відкрити свої серця й дати Богу можливість діяти у нашому житті, вести тією дорогою, яку Господь приготував для нас.

Розважали добродійки і над уривком зі Святого Письма, в якому розповідається про відвідини Ісусом дому, де його приймали дві сестри: Марта і Марія. «Приклад Марти і Марії ілюструє два типи служіння Богові і спонукає нас робити вибір, що був би кращою часткою для нас серед життєвих клопотів і турбот».

В контексті останньої науки проповідник особливу увагу звернув на значення молитви у житті кожного християнина як діалогу, розмови з Богом: «Справжній діалог полягає не лише у висловлюванні, але передусім у вмінні слухати. Тому, коли ми застановляємося на молитві, перш ніж звертатися до всевишнього зі своїми проханнями, нам потрібно у тишині серця прислухатись, що промовляє до нас Господь. Нам слід практикувати спільні подружні молитви, й молитви разом з дітьми»

Сьогодні, у неділю прощення, християни просять один у одного вибачення за всі заподіяні за рік неприємності та образи, щоб зустріти Великий піст з доброю душею й очиститися від гріхів, тому і ми пам’ятаймо про прощення, що відкриває шлях до життя у Христі.

На завершення, їмості висловили слова вдячності Владиці Михаїлу, за надану гарну можливість мати дні віднови, духовні розмови, сповідь, свою присутність, адже такі реколекції саме перед початком Великого посту є необхідними, отцеві-реколектанту  – за плідні науки, вміння вислухати, а пані Юлії за відкритість серця на ділення практичним досвідом та свідчення Божої присутності у християнських подружжях.

 

Прес-служба Одеського екзархату УГКЦ