7 лайфхаків для супермами

Малюк народився, а помічників бракує… Як впоратися з новими клопотами та складнощами і при цьому не впасти у депресію? На що махнути рукою, а чому приділити більше уваги? Кілька корисних лайфхаків, які допоможуть встигнути все і насправді відчути радість материнства.

Часто буває так, що допомогти щойно-мамі просто немає кому: щойно спечений татусь цілий день на роботі, бабусі живуть далеко, а витрати на няню не вкладаються у сімейний бюджет… У такому разі мама має розраховувати передусім на свої власні сили. І, повірте, усе вдасться! Потрібно тільки визначити пріоритети, знайти допомогу й підтримку і головне — вміти розслаблятися!

Усі жінки різні за вдачею. Є оптимістки, песимістки, реалістки… Однак для кожної мами важливо навчитися знаходити в собі сили для радості, бажання щось змінювати й робити своє життя більш легким і досконалим!

Шукайте однодумців!

Ваші перші союзники — такі ж матусі, яким доводиться більшість справ вирішувати без допомоги. До речі, важливо, щоб у ваших приятельок-матусь було стільки ж малюків, як і у вас. Тому що мамі однієї дитини буде психологічно важко й складно приглянути за вашими трьома, поки ви забіжете в аптеку. А ось мама, у якої і своїх стільки ж, запросто впорається і з вашими. Одна чи дві дитини — різниця суттєва, а троє чи п’ятеро — майже однаково.

Вам також буде легше усвідомлювати, що ваша допомога рівнозначна. Можна по черзі купувати продукти, приглядати за малюками на ігровому майданчику, поки подруга п’є чай, а потім — мінятися дитячим одягом. Головне — ви знатимете, що не самотні. Та й саме відчуття, що поруч завжди є ті, хто допоможе, значно полегшує життя і заспокоює. Союзниками цілком можуть стати і сторонні люди, яким ви довіряєте, — сусідка, консьєржка, працівник поліклініки. Головне — не чекати і у жодному разі не вимагати допомоги.

Ввічливість і щира цікавість до людей творять справжні дива, допомога може прийти, звідки й не чекали.

Вчіться плануванню

Непослідовність і нерозважливість пасують юній дівчині, а для мами такі риси є неприпустимою розкішшю. Навіть якщо маєте одного малюка, повинні опанувати ази тайм-менеджменту, а потім розробити оптимальну логістику й навчитися антикризовому управлінню — це стратегія успіху кожної мами, та й узагалі батьків!

Не покладайтеся тільки на пам’ять, аби не забути про черговий візит до лікаря, запис у перукарню чи початок розпродажу у магазині дитячого взуття (це не менш важливо!). Заведіть дошку для нотаток, записник, щоденник або ведіть розклад у смартфоні, який ще й нагадає завчасно про заплановані справи. Заздалегідь розподіляйте свій час та обмірковуйте план дій. Це спростить життя і допоможе чітко організувати численні побутові клопоти, аби виділити більше часу для догляду за малюком.

Дотримуйтеся режиму

Ця порада безпосередньо пов’язана із попередньою і не менш важлива. Чим чіткіше розпланований ваш з дитиною день, тим більше ви встигнете і більше задоволення отримаєте від виконаних завдань. А значить і настрій буде кращим. Не вимагайте від себе забагато — усе, з чим ви не впораєтеся впродовж дня, залишатиме відчуття розчарування й залежності.

Організуйте простір

Перетворити квартиру на музей, де дитині немає доступу ні до чого цікавого і нічого не можна торкатися, легко: вбережете речі, але не допоможете розвитку малюка. Не менш просто перетворити дитячий простір на захопливий атракціон для усебічного розвитку.

  • Приберіть усі надто цінні, ламкі та крихкі речі якнайдалі. Бажано, щоб малюк навіть не здогадувався про їх існування, адже спинити природну цікавість набагато складніше, ніж перекласти усе на закриті антресолі.
  • Нижні полиці шафок заповніть тим, що не б’ється, аби дитина не травмувалася, досліджуючи їх вміст. Нехай це будуть речі, які не становлять особливою цінності ані для вас, ані для когось з домашніх, аби дитина могла робити з ними усе, що заманеться. Найкращий варіант скласти внизу доступні дитині іграшки, памперси, підшивку старих яскравих журналів тощо.
  • Не забувайте, що кухонна шафка, якою завжди користується мама, для малюка більш приваблива ніж ящик з його власними іграшками. На кухні цікавість дитини надовго приваблять пластикові ємності різних форм і розмірів, які можна вкладати одна в одну, а також щільно закриті пластикові контейнери із сипучими продуктами, силіконові лопатки й формочки для випікання і, звісно, каструлі…

Дива сучасної техніки

Використовуйте дива науки і техніки: ні ми не про мультфільми по телевізору, ігри на планшеті і музику на смартфоні. Але дитячі пісні, заняття з розвитку, білий шум можуть допомогти вам у вихованні й щоденних клопотах. До того ж, не забувайте про корисні побутові прилади та гаджети для догляду за малюками: радіоняня підкаже, коли малюк прокинувся, поки ви готуєте обід на кухні, пароварка допоможе якнайшвидше приготувати корисні страви для дитини, стільчик-колисанка — вкласти малюка спати, мобіль — розважити його на кілька хвилин, поки ви зайняті…

Делегуйте повноваження

Навіть якщо новоспечений татусь працює зранку до вечора, дорогою додому він може зайти у супермаркет, аптеку чи торговий центр, аби купити усе необхідне: від молока, хліба й памперсів — до нової лампочки у коридор, подарунка бабусі й чергового бестселера від мами-блогера, адже життя родини не обмежується суто вихованням і доглядом за дитиною.

Бабусі далеко, але вони можуть перед сном читати онукам книжку чи розповідати казку або кілька хвилин на день проводити «заняття» для найменших скайпом — малюк із цікавістю розглядатиме бабусю на моніторі і слухатиме її голос. А ви тим часом встигнете вимити посуд чи поставити прання.

Заохочуйте малюків допомагати

Діти дуже швидко дорослішають – хоча у перший рік життя малюка вам так і не здається… Уже скоро ваші діти стануть вам вірними помічниками, і ви зможете розраховувати на їхню підтримку. Річний малюк уже сам зможе викинути серветку у смітник та принести чистий памперс, допоможе скласти іграшки чи розкласти вимитий посуд – це вони полюбляють найбільше! Звісно, це часто не буде повноцінна допомога, але малюк буде зайнятий, не потребуватиме зайвої уваги і не капризуватиме, відчуваючи відповідальність. Що можна довірити дитині? Багато чого!

  • покласти у пральну машину розсортований одяг і білизну;
  • викласти з пральної машини випрані речі і скласти у підготовлений вами таз чи кошик;
  • зібрати іграшки;
  • покласти взуття після прогулянки у спеціальний ящик чи на полицю;
  • полити на дачі квіти.

Діти можуть і хочуть вам допомагати. Потрібно тільки в них повірити. Кожна мама сама виховує своїх помічників!

Джерело: https://doctorsam.ua/ua/articles/vrachebnie-sovety/246-layfhaki-dlya-supermami