Святкова проповідь у день Воскресіння Христового!

Дорогі сім’ї! Сьогодні усі ми радіємо радістю світлого празника Христового воскресіння. Ніч минула, і ранішнє світло просвітило кожного з нас. Світло Христового воскресіння настільки ясне, що, як каже євангелист Йоан: “і не пройняла його темрява” (Йо. 1:5). Вітаючи один одного словами: «Христос Воскрес! – Воістину Воскрес!», ми не лише потверджуємо ними історичний факт, що відбувся, але й висловлюєму нашу віру у живого Бога.

У цей світлий празник євангелист Йоан пригадує: “Споконвіку було Слово, і з Богом було Слово, і Слово було – Бог” (Йо. 1:1). Тому, задумаймося, яке значення  міститься у терміні “слово”. Воно є невід’ємною частиною нашого життя у подружжі, сім’ї та родині. Згідно тлумачного словника: “Слово – мовна одиниця, що являє собою звукове вираження поняття про предмет або явище об’єктивного світу.” Словами ми виявляємо наше мислення.  Великоднє привітання, і сьогодні вчить нас, з якою пошаною, радістю та наповненістю мають промовлятися слова у наших сім’ях.

Сьогоднішний світ глибоко занюрює нас у зайнятість та потік інформації з використанням новаційних технологій. Промовити слово до свого чоловіка чи жінки, дітей чи батьків, стає в певній мірі навіть розкішю. Сьогодні ми не вміємо говорити один з одним. Навіть коли говоримо, виясняючи певні речі, то висловлюємо різні незадоволення, про які згодом шкодуємо. Христове Воскресіння та слова Йоана повчають нас,  що маємо робити зі словами, а саме – проголошувати істину. 

Чоловіки, у цей радісний день погляньте на своїх дружин і, за допомогою слів, виразіть ваші почуття до них. Словами опишіть, якою особливою вона є для вас сьогодні і наскільки ви щасливі бути поруч з нею. У щоденному житті боріться за свою дружину, здобувайте її руку і серце, так, як робили це до одруження.

Жінки, хай ваші слова вказують на діла ваших чоловіків. У них вони повинні знаходити підтримку від вас у всьому, що роблять. Виявляючи її словами, ви надихаєте чоловіків на нові здобутки у житті. Ваше зацікавлення їхньою працею провадить до  впевненості у тому,  що вони роблять.

Батьки, говоріть до своїх дітей. Вони потребують уваги саме від вас. Звичайно, легше зайняти увагу дитини телевізором, комп’ютером, чи будь-якими іншими занняттями. Та все ж вони невзмозі задовільнити потреб дітей. Словами виражайте дітям свою турботу про них, та гідно подавайте тлумачення тим речам, про які вони вас питають. Вкладаючи інвестицію у спілкування, ви вкладаєте у своє теперішнє і майбутнє. У малому віці, діти потребують вашої уваги, та прийде час, коли тієї уваги будете потребувати ви. Якщо не спілкуватиметеся з ними зараз, то пізніше вони не захочуть спілкуватися з вами. Батьки, будьте щедрими у розкиданні слів любові перед вашими дітьми.

Діти, на своїх словах демонструйте вашим батькам радість та послух. Проявляйте своє зацікавлення  речами та подіями, вказуючи на важливість батьківської ролі у вашому житті. В пошані промовляйте всі слова. А також з увагою приймайте слова ваших батьків. Бо пам’ятаючи слова батьків, ми примножуємо собі віку.

Пам’ятаймо повчання євангелиста Йоана: “і Слово було – Бог” (Йо. 1:1). Адже людина є представником Бога на землі, бо створена на образ і подобу Божу. Промовляючи слова, ми доносимо Бога іншим. Іншими словами, Бог говорить до жінки через чоловіка, до чоловіка –  через жінку, до дітей – через батьків, а до батьків – через дітей. Тому дуже важливо є навчитися слухати один одного, а відтак творити волю Божу, як це і зробив євангелист Йоан проповідуючи Слово Боже.

Хай сьогоднішній день Христового Воскресіння, разом зі словами наповненими радості проголошення віри, піднесуть і відродять нас у нашому подружньому, сімейному та родинному спілкуванні. Словами «Христос Воскрес!» несімо радісну звістку один одному, прославляймо Христа! Бо Він воістину воскрес!

Автор: о. д-р Богдан Тимчишин, голова Комісії УГКЦ у справах родини